Thursday, June 18, 2009

2 lawyers, a couple of academicians, 1 banker, a graphic artiste and a soul still searching for his destiny; lost in turtle scavenges in Cerating


Pre-event
Setelah hampir 2 tahun merancang (kali terakhir July 2007) persiapan secara serius bermula lewat Mac 2009. Di sebalik drama mereka2 yg gagal mengkompemkn kehadiran, the 7 of us berjaya juga b’kumpul di Cherating. Setelah jenuh memilih, program dinamai Santai ’09 slepas cdgn2 setaraf kertas kerja kementerian pendidikan yg lain ditolak para AJK!

040609

perjalanan bermula seawal maghrib(lepas kerja), berkumpul n mkn2 di Sakura Kristal, Tmn Melawati smbl menunggu Joxer hadir. Tido sepantas kilat di UK Perdana untuk ‘road trip’ keesokannya.

050609

Seawal subuh semua mata telah celik. Perjalanan menelusuri Lebuhraya Pantai Timur dengan perhentian di R&R Temerloh membawa kami terus ke Cherating, Pahang. Berjumpa Nordin di Chukai, Terengganu, kami lunch di sapa bayu laut membahang di public beach Cherating.

Sebaik check-in, bilek dibahagi2 dan terus perasmian di jalankn. Dengan ucapan perasmian berserta perlancaran logo SANTAI 09, pengagihan tag peserta (yg direka Izar), pemberian ‘door gift’ dan persembahan mantap dr Yemza hari pantas merangkak ke petang. Terjun sejenak ke kolam dan menghayati bayu laut petang sblum aktiviti malam. Fiesta makanan laut utk dinner disusuli menjengah ke Turtle Sanctuary dgn harapan boleh melihat penyu bertelur. Tiada, terus bergerak ke Teluk Mak Nik (Monica’s Bay) kerana ada perkhabaran yg sampi, penyu menetas di sana. Hampa, pulang bermain kad ke larut malam sebelum tidur kepenatan.

060609

Hari ke-2 bermula dengan aktiviti pantai (beach volley n mandi manda di Laut China Selatan). Kemudian terjun pula ke kolam sambil bergambar meriah (pasti Mangga berebut to get hands on the pics 4 their cover for their next issue)!

Makan tengahari sederhana dimulakan dengan kopok lekor 2 pinggan (Jhu & Jhi) dan b’kopi di Kopitiam Hai Peng (bukan Chin Peng, please take note), Chukai (antara Kopitiam ternama di Pantai Timur). Jelajah Jln2 Cri Mkn membawa kami ke Kijal utk merasa keenakan ‘mknan dlm buloh’ (lemang), sata n otak2 (rugi x mencuba kalu ke sana). Pulang singgah ke Turtle sanctuary sekali lagi dan hampa kerana penyu bertelur subuh td, santak hingga ke pukul 8 bru turun ke laut (penyu mngambil masa 3 jam ntok naik ke darat b’telor sebelum pulang semula ke laut). Singgah sebentar di public beach Cherating ntok souvenir shopping. Kenduri di hotel (dgn local food) dan berendam buat sebentar (sementelah ada yg mngambil peluang ntok berehat di bilik) di jacuzzi hotel.

Maghrib mnyaksikn kami mudik sungai cherating menyaksikn kunang2. Indah! Mkn mlm di (restoran masin) Pantai Balok, Pahang dan pulang beristirehat di bilek (tgk TV, borak2 n main kad).

070609

Kerana kecewa dan mngharap ada penyu b’subuh di pantai, kami berkejaran ke Turtle Sanctuary seawal 7 pagi. Namun nasib tetap tdk mnyebelahi kami. Hanya ank penyu mlm pertama disitu sahaja yang mengalukan kedatangan kami sepanjang disana. Breakfast nasi dagang. Segmen hati ke hati menyaksikn pertukaran hadiah sesame peserta. Tahniah Yeop kerana t’pilih untuk mngepalai reunion akn dtg! Ke Borneo mungkin?! Last minit shopping sblum masing2 pulang. Tiba di KL lewat maghrib kerana jam di highway. Terima kasih Nader kerana setia memandu.

Post-event
Disebalik arahan yg dtg kiri kanan n masing2 mngikut kepala sendiri (pada waktu2nya) semua selamat pergi n pulang dan hanya kenangan indah yang b’sisa. Moga 10 tahun ini mngukuhkn tali persahabatan kita. INNOOOYYYINNNGGG!!!!

4 comments:

the anThropologist said...

Biler nak main donkey laie nie? :D

mubaraq ahmad said...

eeee... oookkk!!!

Che underscore Lee said...

aww... padat ringkas dan penuh dgn fakta... report pakai ni je la bleh? :P

mubaraq ahmad said...

copyright controlled ler...