Wednesday, February 27, 2008

red carpet 80th Academy Awards

among those best dressed (what ever other people says/ think)...





raise the RED lantern








red seems not only the colour of the glamourized red carpet, it's also the colour all stylist pinned their stars with! a tribute to the 80th oscars...

Friday, February 22, 2008

debaran si BOTAK!


Dua hari lagi sblm the 80th Academy Awards... Debaran terus memuncak, walau ada yg memandang sepi anugerah tersebut kerana yg menang, kadangkala tak masuk akal, people can't deny that its an award show people are waiting for! N who cares, I'm more in to it for what they wore... he he he... n for the show. Takdela mcm anugerah kt M'sia nih, dh la hampeh, ngaku b'prestij n gempak... n don't get me started wif the red carpet! Don't mis out...

Among contenders for the top nominations are...

Best Picture:
Atonement, Juno, Michael Clayton, No Country for Old Men, There Will Be Blood

Actor:
George Clooney (Michael Clayton), Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood0, Johnny Depp (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street), Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah), Viggo Mortensen (Eastern Promises)

Actress:
Cate Blanchett (Elizabeth: The Golden Age), Julie Christie (Away From Her), Marion Cotillard (La Vie en Rose), Laura Linney (The Savages), Ellen Page (Juno)

Supporting Actor:
Casey Affleck (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford), Javier Bardem (No Country for Old Men), Hal Holbrook (Into the Wild), Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson's War), Tom Wilkinson (Michael Clayton)

Supporting Actress:
Cate Blanchett (I'm Not There), Ruby Dee (American Gangster), Saoirse Ronan (Atonement), Amy Ryan (Gone Baby Gone), Tilda Swinton (Michael Clayton)

Director:
Julian Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly), Jason Reitman (Juno), Tony Gilroy (Michael Clayton), Joel Coen and Ethan Coen (No Country for Old Men), Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood)

Thursday, February 21, 2008

Farewell LYDIA SHUM!!


1947-2008

Monday, February 18, 2008

cinema~cinema


Dunia Baru The Movie -> g tgk ngan bdk2 A&A, slps 'kemarau' dlm menonton filem2 melayu. Maybe sbb 'hooked' dgn karakter2 dunia baru the series, so rasa excited nk tgk. Tp, kali nih mmg aku masuk panggung tanpa sbrg harapan, n dat surely is a formula to apply when watching mly movie(s)! Mngambil kira kemelayuaannya, aku still rasa DBTM nih worth to watch. Besh jugak road trip, m'sian style. Bnyk part tak kering gusi(dgn iringan gelak tawa faezah n kwn2 yusma). Cuma kalu diorg lebey explore relationship opie, adif n erica dan fazli n anizah, maybe yg bkn fans of the series pun akn enjoy tgk!


Jumper -> Senang ckp, a typical hollywood action movie doomed for a sequel!!! but meatball Ikea still a treat whatsoever! he he he... kn nader kn?!


Juno -> Tgk DVD ja! Ellen was marvellous! Cuma waktu 1jam 1/2++ tuh t'lampau pendek untuk carry emosi cerita nih. J. garner tak menonjol sgt n si mamat arrested development tuh, mmg rasa nk sepak ja, maybe bkn semata2 sbb karakter dia tp sbb mmg aku meluat tgk dia! ha ha ha... A creative storyline than the usual yg ditonton. Slalunya fokus adalah pd emosi n dilema mereka yg nk adopt, tapi this film focussed more on the pregnant girl yg nk kasi baby tuh kt org. N citer nih avoid cliche dgn tdk t'lampau fokus dilema si Juno yg terpaksa g skolah smua sbb mengandung dlm usia 16 n all serta perception msyrkt yg even in the west, memandang serong! 1 2 scene yg ada elemen tuh pun was handled quite good. Tak heranla kalu t'calon ocsar for acting n best movie.


Accros the Universe -> Totally a new definition of a musical! Mengambil musik beetles menjadi latar hidup ank remaja di zaman 60an, tema cinta n perang yg mmg hangat waktu itu diolah dgn penuh elemen seni, muzik dan 'drama'. Walau aku rasa story dia ntahpapa, tp gimmick in the musical numbers (incluing UK's Bono punya cameo tuh) mmg 1 niche ntok film nih! bagi sapa fans beetles, jgn lupa tgk n bagi yg tak minat lagu2 mereka, dis is the time to become one! Kredit to nader for loaning (by mistake) the DVD.

Thursday, February 14, 2008

LOVEisCINTA


Lupakan sebentar perdebatan hukum hakam menyambut Hari Valentine, sungguh bukan aku jurist untuk membentang hujah menentukannya. Just wanna talk ‘bout something related to this special day, LOVE! Soalan lazim (FAQ) -> apa itu CiNTA?! Adakah cinta itu interpretasinya bagai Jack dan Rose, ‘you jump… I jump…’ atau mcm Romeo and Juliet, yang ketepikan pertelingkahan keluarga dan sanggup mati demi one another? Atau cinta bagaikan ekpresi Enis bak garapan Ang Lee; kontroversi tapi indah. Or is LoVE sesuci cinta Hajar, sanggup berlari Safa’ - Marwah untuk setitik air buat anak yg menangis kehausan, pasukan polis Bukit Kepong yang bertarung nyawa untuk maruah Negara dan keselamatan keluarga atau Tuah yg sanggup buat apa saja menolak cinta Teja demi cinta(taat) pada pemerintah? Hollywood in these recent years brought back the life of Elizabeth 1, depicting her sacrifice of love for her nation!

So, what is THEN love?! Semestinya jwpn untuk soalan itu, milik setiap individu. Kerana cinta itu HANYA kita yg ‘tahu’, HANYA kita yg ‘rasa’! Clich├ękan? But that’s fact. Kerana cinta kita beza2. Cinta A mungkin melalui bunga dan kata2 indah, cinta B mungkin membawa pulang nasi panas untuk makanan malam, cinta C mungkin melalui bertengkar dan menengking (as odd as this may sound, believe me, there are those of this!) or cinta C mungkin sekadar berdiam dan berdoa agar cinta hatinya bertemu seorang yang lebih baik, lebih cocok. Yela, when you love someone, let her/him go…

Cuma, dlm kita menentukan apa itu cinta, kasih, saying atau yg sejenih dengannya, cuba kita kaji -> Mampukah cinta kita sehebat Anjali, berkorban demi persahabatan, sehebat Shah Jehan, membina makam indah sebagai tugu cinta buat isteri yang sudah tiada atau sehebat Rasulullah yg membiar cucu memanjat tubuhnya tika khusyuk rukuk?!

Kerana aku pasti cinta itu suci (with the exception of those yg ‘memasung’ their love and menyimpan cantik dalam sangkar tanpa memberi langsung kebebasan), tak salah kita berbuat sesuatu untuk mereka yg dicinta. And isn’t it a nice gesture to celebrate the same day as others? Gunakanlah hari ini supaya seorang yg anda cintai, sayangi dan kasihi ada ‘bukti’ tentang cinta anda, sayang anda dan kasih anda pada dia! Tak salah kita merai cinta sekiranya cinta itu sah dan sambutan yg dibuat tidak melanggar hukam hakam.

Walau lucu, rasa menarik bila ada swami isteri menelefon radio berkongsi plan esok ingin kembali seperti zaman mula bercinta di usia remaja dulu!

So, people, LET’S FALL IN LOVE!!! U can start with the person next to u if u want to… he he he

But again, why pick a day, if u can celebrate all 365 of them!!!!

Tuesday, February 12, 2008

CNY!

what did I do over the long holidays besides than enjoying 'the lesser crowd n traffic senario':



070208~went to watch CJ7. what a total let down! promising actors but abrupt ending made it failed in comparison with previous outing from stphen chow. pastuh shopping kt ikea, n wt dekor bersama baraq ntok bilek sendiri... hence the b4 n after pics... tak leh besar2, nanti org nmpk yg tak spatutnya... he he he. in the famous words of eric leong, "cantik tak2x?!"



080208~yusma tunang! congratzs!!! lengoh giler dudok dr kul 12 smpi 6! berenti rehat ntok jumaat n shopping skjp. sedap a nasik aym! tahniahler... akhirnya... darah manis pas nih... he he he



090208~g birthday party bad, ank ZM... dh setaun... dr tak kawen, smpi ank dh setaun kak zureena oit... he he he, bla bad nk dpt adk? ada nasi briyani, laksa, assorted kuey... sedap. esp kuey mysterious yg ada mcm kelapa dlm tuh n luaq cm agar2. he he he. tu gambo bungkusan adiah ntok baby bad!


100208~patutnya g aqiqah umar. tp dek miscommunication takpi. so, some ME time!!! he he he. smbl wt album tunang yusma n tgk dvd!!!


P/S: Nak CUTI lagi!!!!!!!!

Wednesday, February 6, 2008

canopy WALKWAY


dikaki menuju canopy walkway



cara org gayat posing. trying not to look 30m down!



aerial shot at one of the stop kt ats tuh



last trail sblm balik ke 'bumi', melda entreprem!

people won't believe that I'll fall into eco-tourism, don't fret... me too!! It's just something spontaneous that I do during the last weekend, ats pelawaan melda n farah shawahid. The photographer was my role. U should try this. Just 15mins drive form Batu Caves, breathtaking view an enlightening experience, FRIM’s very own canopy walkway...