Wednesday, March 16, 2011

Japan DILANDA Tsunami!


Saya sebenarnya agak terkejut kenapa bila Jepun dilanda bencana, dunia, seolah2 menjadikan itu bahan ketawa.

Lebih memeranjatkan bila kebanyakan lawak x kelakar ini dtg dari Msia, tanah tumpah airku. No, I’m not referring to half of the RL contestants occay.


Belum reda dengan kontroversi Fizz Fairuz dan tweetnya (baca lebih lanjut di beautifulnara), Berita Harian pula mengeluarkan kartun hampeh ini, sehingga mendapat perhatian laporan CNN.


Terbaru di FB ada pulak video ini mendakwa First Lady mempersendakan bencana tersebut.


Jujurnya, saya tidak menyokong mana2 pihak. Org politik ni kadang susah ditebak apa niat mensensasikn sesuatu (I hate politics, but don't mind being a politician). Ada jugak artis antarabangsa yang menjadikan tsunami tersebut sebagai jenaka, 50cent, contohnya. Tapi mungkin negara Semenanjung Emas ini lebih menarik perhatian, bila salah bicara silap tutur kata.

Ada org cakap, someone’s strong when he/ she is able to poke humour in a tragedy. Tapi kalu lawak x b’tempat, mmg layak kena sekeh jah!

Yang lebih kelakar, ada jugak yg b’pendapat apa yg Jepun lakukan terhadap dunia (semasa Perang Dunia) lebih dasyat dan ini adalah balasan. Hello, teknologi Jepun korang guna, perah habis2an, tak pikir plak time tuh?

Walaupun begitu, saya memuji Malaysia segera menghantar pasukan membantu mangsa2 di sana.

Pendapat saya, Allah menurunkan bencana bukan sekadar sebagai balasan atau musibah, tapi juga peringatan kepada semua. Though our prayers are with our (extended) frens n families in Japan, I do believe the land of the rising sun will emerge stronger soon if not tomorrow.

p/s: Apa agaknya korang rasa kalau korang ditimpa bencana, org gelak2kn ek?

4 comments:

Salle Sulieman said...

membuat lawak yg tidak kene pada tempatnya memang layak mendapat sepakan mauttt...

NKLi GKaR said...

kita bakor jer!

Anonymous said...

Muba, mana gambaq lecturer buat jokes pasal Japan tu?

NKLi GKaR said...

Cik Ano, saya x dpt siarkn sbb dpt LARANGAN KERAS dr best prennya...