Friday, April 8, 2011

Cun ke tak Cun?!


Sebab cerita ni buat kat Utara, kenala reviu filem Cun ni cakap Kedah!

Yang tak cun

1. Pompuan berlagak tomboy tapi cun (siap rambut panjang warna2 lagi tuh). Cumanya, awat dok pakai sluaq pendek terkangkang2? Tomboy kampung pun sopan jugak apa.
2. Ada ka orang yang hidup kat dunia ni boleh senang2 ambik cuti balik kampong lama2 tanpa risau memikirkan gaji harian untuk makan minum?
3.Pasai pa watak Tok dalam filem ini kena isap curut? Respek la sikit... Kalu kapuq ngan yang tonyoh2 gigi sampi kuning tuh (apa nama ntah), ok la jugak.
4. Awat jamban dia kat luaq, kena p malam2 guna pelita, tapi dalam rumah ada peti tv?
5. Produser/ Direktor/ Pengacara (semua dia nak sapu) rancangan Meletops tuh awat terhegeh2 sangat?
6. Awat orang seni suka buat karya mengutuk karier/ bidang sendiri? Burok/ jelek/ memualkan. Bukan patut depa ka lagi nak memperjuangkan nasib kerabat sendiri?

Yang cun

1. Maya punya performance naik turun, tapi Remy memang konsisten dan buat orang boleh percaya yang dia memang org kampung tulen! Cakap utara pun ok, mungkin sbb dia memang orang sana, kot.
2. Plakon yang jadi Manih tuh budak AF kan? Lakonan yang berkesan jugak. Especially part tangkap leleh di kaki gunung tuh. Syahdu syahdan occay!
3. Kak Bedah ngan sidekick dia memang Meletops! Jahat2 kepochi orang kampung yang sangat menjadi. Seswai mengacara Melodi.
4. Jarang filem Malaysia menampilkan haiwan sebagai penyedap cerita. Cute jugak Kembang dimekap Manih.
5. Chemistry Maya dengan Remy memang menjadi, sampai ada part2 tuh macam terlebih2 pulak menjadinya (wink2x)...
6. Lawak jugak filem ni, budak kat belakang dalam panggung, renggah gelak tak ingat dunia.
7. Saya lebih suka filem Osman Ali ni dari yang sebelumnya, Anak Halal, yang kosong dan dibuat sekadar nak tunjuk rosaknya masyarakat kita. Sekurang-kurang2nya adala jugak cerita yang nak diperikan...
8. Ending yang baguih. Lepaih ni orang pompuan tak yah la dok tunggu laki ja yang meminang no...

Konklusi Cun

Anda hanya akan separuh menyesai membeli tiket ini. Tapi kalu mood anda dari masuk panggung memang baik, anda tak akan langsung rasa menyesai tuh! So, bila nak ada cerita hero bandar jatuh cinta dengan awek desa, pulak?

No comments: